суботу, 7 травня 2022 р.

"Прийти у світ Людиною...все минає, серцем же людина вічна"

 


Філософія дає нашому духу життя, серцю благородство,думкам якість.

Бог зробив потрібне неважким, а важке — непотрібним.

                                                                                             Сковорода Григорій

      Український філософ вчив про щастя. Він хотів, аби ми, його читачі, навчилися як стати і бути щасливим, адже він вважав що мета людського життя це саме щастя.

      Щоб стати щасливим, необхідно розібратися, що головне, а що другорядне. За Сковородою, все що існує має дві натури, тобто, природи – видиму і невидиму. З точки зору Сковороди , головне те що невидиме, адже «…матерія – це минуща тінь, це видиме». Головне – це думки, ставлення до інших людей, до світу, наші надії, наші  прагнення. Кожен школяр знає вислів: «Світ ловив мене, але не впіймав», тобто наші думки впіймати не можливо.

       Щастя – це є настрій душі, а не тіла. Щоб бути щасливим необхідно слухати свого серця. В творі  «Ікона Алківіадська» Григорій Саввич написав: «…серце це корінь життя. Оселя вогню і любові».

       Щоб стати щасливим людина має розібратися з вченням Сковороди про три світи. Перший світ – мікрокосм, другий – макрокосм, третій – світ символів. Мікрокосм  це сама людина, макрокосм це всесвіт. Кожен з нас створений як маленька модель всесвіту, але у нас є ще й певне завдання – довести до ладу те, що нам дано. Як це зробити? Сковорода каже, що для цього є світ символів. Саме так він називає Біблію. Але Біблію здатен зрозуміти лише той, хто готовий до цього, чисте серце знайде для себе відповіді, як потрібно жити. Біблію потрібно читати не очима, а серцем відчувати ті образи, які містять тексти Бібліії як символи.

Отже, все має дві натури: видиму та невидиму. Існує три світи: мікрокосм, макрокосм, символів. І наше завдання, якщо ми хочемо стати щасливими гармонізувати наше життя, тобто мікрокосм, до Всесвіту, до макрокосму і допомогти нам в цьому може третій світ – Біблія.

         Ідея про споріднену працю. На думку філософа, кожен з нас народжується з хистом до певної справи. При виборі фаху потрібно спиратися не на розум, а прислухатися серця. Розум буде нам підказувати з точки зору грошей, карєри, статків. А серце  - те, від чого наше серце буде відчувати задоволення. Більшу частину життя людина працює, і якщо вона буде цей час задоволеною, то мабуть вона зможе стати щасливою, «…головне відчути своє місце в цьому світі, та бути тим, що тобі по серцю». Але для цього потрібно бути мужнім та відмовитися від стереотипів, які розповсюджені в суспільстві. А зовсім непросто вибрати те головне, що з тобою споріднене.

На думку Сковороди пізнати щастя це «…пізнати себе чи свою природу. Взятися за своє споріднене діло і бути з ним у злагоді загальною потребою».

Читайте Григорія Сковороду. Його філософія містить дуже багато цікавого і для сучасної людини.

Немає коментарів:

Дописати коментар