середу, 14 квітня 2021 р.

 14 квітня Грузія святкує  День рідної мови.

Грузія є тією країною, де традиції не змінюються століттями. Їх пам’ятають, люблять і шанують. Ця традиція не оминула і грузинську писемність. Недарма ЮНЕСКО включила до списку нематеріальної культурної спадщини три види грузинської писемності - Асомтаврули (Мргвловані), мхедрулі і нусхурі.

Феномен писемності у тому, що  мова до цього часу жива, адже багато стародавніх мов вже забуті. Це унікальний алфавіт, створений на основі арамейської мови, якою розмовляли в часи Ісуса.

Починаючи з IVстоліття до н.е. грузини писали на своїй мові. Цікаво, що сучасні грузини можуть прочитати книги, написані в XI столітті, адже алфавіт не змінювався.

Графічне зображення грузинської писемності пройшло три ступені розвитку. Найдавніший її вид Асомтаврули (Мргвловані). Згідно з історичними переказами, був створений в III столітті до нашої ери, вирізняється округлістю форм і однаковим розміром букв. 

                    


З Х століття нашої ери паралельно зустрічається писемність нусхурі.  Ця писемність використовувалася в церковній літературі і відрізнялася незграбним похилим шрифтом. У написаних алфавітом нусхурі текстах заголовки все ж були Асомтаврули.

У X-XI століттях паралельно двом алфавітам розвивається мхедрулі, тобто сучасний грузинський алфавіт, який переважно використовувався в цивільній практиці.

·                    Сучасний грузинський алфавіт складається з 33 букв - 5 голосних і 28 приголосних. Цей алфавіт використовують у всіх регіонах країни, відрізнити їх можна по закінченню прізвищ, наприклад на лі закінчуються прізвища жителів гірських районів – сванів; у мегрелів – ія, у східних районах живуть власники прізвищ з закінченням – швілі; а західних грузин – дзе.

·             Розмовна грузинська не схожа на жодну іншу мову у світі і не пов’язана з мовами сусідів. В ній є рідкісні звуки, яких ви могли ніколи не чути раніше: деякі приголосні, наприклад, вимовляються задньою частиною горла з різким несподіваним придихом. Перш ніж вимовляти те чи інше слово грузинською мовою, варто переконатися в правильності тону на потрібному складі. Часто люди потрапляють у смішні ситуації, коли неправильно поставлений тон кардинально змінює зміст слова.

·      Також в розмовній мові грузин немає звичних для всіх наголосів.  Замість цього вони підвищують тон на потрібному складі.

·      В грузинській мові повністю відсутні великі літери, а також відсутній чоловічий і жіночий рід. Рід так само визначається тоном в розмові.

·      Також в мові можна зустріти унікальні слова з 9 і більше приголосних підряд. Так, у відомому грузинському творі під назвою «Витязь у тигровій шкурі» зустрічається слово з 11 приголосними — ვეფხვთმბრდღვნელი. Воно вимовляється, як вефхвтмбрдгвнелі. Складно, чи не так? Подібних слів у них предостатньо.

·      Після крапки власні імена пишуться з маленької букви.

·      Мова поширена в Грузії, частково в Азербайджані, Ірані, Туреччині, Росії.

·           В сучасній мові виділяють до 20 діалектів.

·           Грузини святкують День рідної мови 14 квітня.

 

Немає коментарів:

Дописати коментар