вівторок, 28 вересня 2021 р.

 Бібліотечний світ Любові Хавкіної 

Любов Борисівна Хавкіна народилася 1871 року в місті Харкові в сім’ї медиків. В Україні почалася професійна діяльність Л. Б. Хавкіної, відбулося її становлення як майбутнього видатного теоретика бібліотекознавства та бібліотечної справи. Адже розпочала вона свою професійну діяльність в Харківській громадській бібліотеці у 1890 р.

Особлива заслуга Л. Б. Хавкіної перед вітчизняним бібліотечним фондознавством і розвитком технології формування бібліотечного фонду полягає у введенні в практику роботи бібліотек розроблених нею для російської мови «Авторських таблиць» методом Кеттера (США) – двозначних (для невеликих бібліотек) і тризначних (для великих бібліотек). Використання таблиць значно прискорило розставляння книг на полицях. Таблиці витримали сотні перевидань і нині широко використовуються практично всіма країнами, що мають у своїй основі кирилицю. В Україні вони перекладені українською мовою й активно застосовуються в практичній роботі бібліотек.

   Спадщина Л. Б. Хавкіної — понад 500 публікацій: книги, статті, доповіді, у тому числі іноземними мовами, рецензії та огляди, статті з музики і літератури, переклади наукових праць, художніх творів, передмов тощо, талановиті обробки оповідань для дітей.Ціла низка робіт Л. Хавкіної увійшла до золотого фонду бібліотекознавчої літератури, за її підручниками та посібниками навчалося не одне покоління бібліотекарів.

  З нагоди Всеукраїнського дня бібліотек бібліотекарі підготували  інформаційну хвилину  "Бібліотечний світ Любові Хавкіної». 

                          Запрошуємо до бібліотеки!



Немає коментарів:

Дописати коментар