пʼятницю, 9 жовтня 2020 р.

                                         Літописна історія козацтва

Козацька доба вплинула на всю історію нашої країни. Саме козацтву ми зобов`язані появою українських козацьких літописів і надзвичайним розвитком їх протягом трьох сторіч, майже з часу зародження козацтва 

Одним із найвідоміших козацьких літописів є «Літопис Самовидця». Не вирішено остаточно проблеми авторства, місця написання цього твору. До 1846 року, поки цей літопис не був опублікований з ініціативи Пантелеймона Куліша Осипом Бодянським, твір існував у рукописному варіанті. Визначивши, що це історичне джерело було створено сучасником подій, П. Куліш запропонував його назвати «Літописом Самовидця». Хронологічні рамки літопису - 1648-1702 рр. Перша являє собою окремі оповідання: «Про початок війни Хмельницького», «Сама війна року 1648», «Починається війна Збаразька року 1649». А друга частина подана у вигляді порічних записів з року 1650-го. Фактично в історичній прозі Самовидець започаткував традицію змалювання особи Богдана Хмельницького.

 

https://www.ukrlib.com.ua/narod/printout.php?id=4&bookid=1  читати оn - line


«Літопис Гадяцького полковника Григорія Грабянки» (1710 р.) за одне із своїх джерел мав «Літопис Самовидця». Григорій Грабянка отримав освіту у Києво-Могилянській академії. Далі пройшов шлях козацького старшини від гадяцького сотника до полковника, що і занотував у назві свого літопису. Иого твір і громадянська активність засвідчували автономістичну ідею щодо України. Загинув у 1737 р. у морському бою поблизу Очакова під час Кримського походу проти татар.


за змістом Літопис ділиться на три частини. У першій оповідається про події від легендарного походження козацтва. У другій ідеться про визвольну війну. А у третій - про події, які відбувалися в Україні по смерті Богдана Хмельницького. Автор не був свідком подій війни під проводом Б. Хмельницького і часів Руїни, тож використовував документальні факти з таких історичних джерел, як київський «Синопсис» ІІ половини ХУІІІ століття, польська історіографія В. Кохановського, М. Кромера, М. Бєльського, О. Гваньїні, М. Стрийковського. Звертався і до художніх творів - поеми «Громадянська війна» С. Твардовського та усної народної творчості.

http://library.nlu.edu.ua/POLN_TEXT/KNIGI_XUD_LIT/LITOPUS_GAD.htm   читати оn - line

Літопис Самійла Величка

У цьому році виповнюється 350 років від дня народження автора найвідомішого серед козацьких літописів — Літопису Самійла Величка і  300 років від моменту написання його основної частини.   Про автора відомо, що він був військовим канцеляристом, генеральним писарем при гетьмані Івані Мазепі. Освіту отримав у Києво-Могилянській академії. Після страти його патрона - Василя Кочубея у 1708 році за наказом російського царя Величко потрапляє до петербурзької в’язниці. Виходить на волю через 7 років і оселяється на хуторі Диканьки і в с. Жуках на Полтавщині, де і пише свій літопис. На хліб заробляв, навчаючи дітей. Як людина освічена, він мав власну бібліотеку і збирав колекцію документів, що й були використані при написанні літопису, в якому автор відобразив життя України з 1648 до 1700 року.

http://litopys.org.ua/old18/old18_33.htm  читати оn - line

https://www.youtube.com/watch?v=vIPU2dmkKpM  Козацький літопис Самійла Величка відео

https://www.youtube.com/watch?v=LG5nbjNHzxk Козацькі літописи

За матеріалами інтернет видань

А до уваги наших читачів – книги «Історія запорізьких козаків» Д. Яворницького, 


наші новинки «Славна козацька епоха в історії України», В. Горобець «Гетьман Брюховецький»

Завітайте до бібліотеки, у нас все цікаве!


Немає коментарів:

Дописати коментар