суботу, 13 червня 2020 р.

День швейної машинки 

Навіть сьогодні у день, коли в будинку з'являється нова побутова техніка, всі домочадці в очікуваннях і з трепетом кружляють навколо новинки. Кожному кортить випробувати всі можливі функції придбаної техніки. Залишається лише здогадуватись які були враження від перших швейних машинок.

13 червня відзначається День швейної машинки (Sewing Machine Day) - свято неофіційне, відзначається фахівцями, і нерозривно пов'язане з історією появи цього винаходу. Хоча прототипи перших швейних машинок з’явилися ще у ХV ст., але 13 червня 1790 р. англійський винахідник Томас Сейнт отримав патент на конструкцію першого такого пристрою. Він, однак, не набув поширення, а призначався для зшивання шкіри і парусини. І це був тільки початок, який став частиною промислової революції і дозволив зробити переворот в промисловості. 
Наявність  швейної машинки в будинку говорило про його добробут. Адже з її допомогою можна було не тільки забезпечити себе і своїх домашніх дешевим одягом, а й заробити кошти для життя, обшиваючи сусідів і займаючись ремонтом чужого гардероба. На неї дивилися як на годувальницю, ставлячись також як на селі до корови. І передавалася вона у спадок, ретельно оберігаючи від поломок і розладу механізму. Сьогодні швейна машина швидше спосіб реалізувати свій творчий потенціал, створюючи неповторні речі, які розкажуть оточуючим про ваш талант дизайнера одягу або про володіння іншими видами ремесел, пов'язаних з шиттям і вишиванням.
За матеріалами інтернет видань
https://ukr.media/culture/394371/  
 https://gazeta.ua/articles/history/_amerikanskij-vinahidnik-zapatentuvav-mashinku-zingera-za-40-/574877?mobile=true 
https://www.bbc.com/ukrainian/features-51120497

Немає коментарів:

Дописати коментар